16 märts 2010

Pelmeenid

Lugesin Santamaria kodulehel pelmeenide tegemise õpetust, sealt tekkis mõte järgi proovida, seda enam, et poepelmeene on tabanud pidev allakäik. Teoorias tundus asi lihtne, vaja ainult tainast ja täidist. Võtsin ette poeretke ja võiski alustada. Kohendasin retsepti natuke endale sobivamaks. Kokku sain 3 vormitäit pelmeene, ~150tk.

Tainas:
1 klaas durum nisujahu
2 klaasi nisujahu
1 muna
1 sort oliiviõli
1 klaas vett
näpuotsatäis soola

Jahu + sool kaussi, sinna lisasin pool klaasi vett, segasin. Lisasin muna, segasin veidi, siis lisasin sortsu oliiviõli. Pidevalt segades lisasin vett. Jätkasin sõtkumist ~10 minutit, kuni tainas muutus ühtlaselt sitketk ja enam ei kleepunud kätele-lauale.
Veeretasin tainast jämeda vorsti ja kuivamise vältimiseks rullisin toidukile sisse. Jätsin seisma ~30 minutiks.

Täidis:
~600 grammi sealiha,
1 keskmine sibul
3 küüslaugu küünt
soola, pipart
sorts vett

Hakkliha masinaga hakkisin liha, sibula ja küüslaugu. Santamaria veskist jahvatasin soola ja musta pipart. Segasin käega ühtlaseks massiks. Panin külmkappi maitsestuma.

Kokkupanek.

Jagasin tainapätsi mõttes neljaks ja lõikasin 1/4 maha.

Raputasin tööpinnale jahu ja rullisin taina õhukeseks enam-vähem ümmarguseks lapiks.


Laotasin taina ettevaatlikult vormile. Kõige lihtsam on täidist panna näpuga, surudes seda ettevaatlikult vormi auku. Kui augud täidetud tuleb rullida samasugune tainalapp ja laotada see täidise peale.


Tainarulliga algul hästi ettevaatlikult vajutades, et vältida täidise äärtevahelt väljatulekut, vaid surudes seda sügavamalt vormi sisse. Nii järjest tugevamalt rullides kaanetab täidise kenasti taina sisse. Üle vormi äärte rippuva taina saab kokku koguda ja allesjäänud taina hulka panna.

Minul pelmeenide vormist "elusalt" kättesaamine ei õnnestunud, kuigi panin enne vormile jahu. Panin vormi koos pelmeenidega sügavkülmetusse.

Peale paaritunnist külmetamist oli asi tunduvalt lihtsam. Koputasin vormi servaga vastu lauda ja kolinaga kukkusid pelmeenid aukudest. Jonnakamad lükkasin näpuga välja.

Kogusin nad koti sisse, ning tagasi sügavkülmetusse.

Söömine.

Et asjas kindel olla, keetsin koheselt peotäie pelmeene ära.
Lisasin 1 liitrile keevale veele näpuotsatäie soola, 1 tl puljongipulbrit, 1 lehe loorberit ning pelmeenid.


Kui vesi oli uuesti keema läinud, keetsin veel ~10-15 minutit. Tõstsin kulbiga koos vähese keeduveega taldrikule, riivisin peale parmesani juustu, lisasin oksakese maitserohelist ja hapukoort.

Maitses hea!